6946086148 Παναγιούδα, Λέσβος info@aktivigla-apartments.gr
hero image
banner imagebanner image


 

Η περιοχή μας
Akti Vigla Apartments - Ενοικιαζόμενα Διαμερίσματα - Πλήρως Επιπλωμένα - Παναγιούδα Λέσβος

 

Η Παναγιούδα, ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό της Λέσβου, αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο σε απόσταση 6 χιλιομέτρων βόρεια της πόλης της Μυτιλήνης, σε υψόμετρο 10 μέτρα. Η πανέμορφη τοποθεσία της προσελκύει επισκέπτες με την ηρεμία της και τον παραδοσιακό της χαρακτήρα.

Το χωριό, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, φιλοξενεί 906 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την αλιεία, αποτελώντας έναν σημαντικό παράγοντα για την τοπική οικονομία. Το ψάρεμα αποτελεί παράδοση και τρόπο ζωής για τους κατοίκους της Παναγιούδας.

Στην περιοχή ξεχωρίζουν διάφορα αξιοθέατα που αντικατοπτρίζουν τον πολιτισμό και την ιστορία του χωριού. Ο Ιερός Ναός των Γενεθλίων της Θεοτόκου, κτισμένος το 1896 από τον διάσημο αρχιτέκτονα της εποχής, Αργύρη Αδαλή, αποτελεί εντυπωσιακό δείγμα γοτθικής αρχιτεκτονικής.

Επίσης, το χωριό κοσμούν παλαιά ελαιοτριβεία, μαρτυρίες της εποχής που αναδεικνύουν τη σημασία της ελαιοκαλλιέργειας στο παρελθόν. Η πλακόστρωτη παραλιακή οδός κατα μήκος του μικρού λιμανιού προσφέρει μια ευχάριστη περίπατο και ανεπανάληπτη θέα στο Αιγαίο Πέλαγος.

Το χωριό χαρακτηρίζεται από την εκπληκτική αρχιτεκτονική του, με σχεδόν ορθογώνια διάταξη που δίνει στον οικισμό ιδιαίτερο χαρακτήρα και γοητεία.

 

Η ιστορία της Παναγιούδας ξεκινά το 1867, όταν πρόσφυγες από τον γειτονικό οικισμό του Αφάλωνα ξεκίνησαν να χτίζουν το χωριό, το οποίο τότε ονομάστηκε "Νεοχώριον" ή "Νέος Αφάλων". Η κοινότητα αυξήθηκε με την άφιξη προσφύγων από τα Μικρασιατικά παράλια το 1922, που κατασκεύασαν τον οικισμό "Αλιέων" ή "Συνοικισμό". Το 1971 η Παναγιούδα καταγράφηκε με 707 κατοίκους, ενώ το 2001 ο πληθυσμός της έφτασε τους 705.

Στα βόρεια της Παναγιούδας βρίσκεται ο συνοικισμός "Καλαμιάρης", από όπου κατάγεται ο Παναγιώτης Αλεπουδέλης, πατέρας του διάσημου ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Στο ίδιο μέρος ξεχωρίζουν πολυώροφοι πύργοι και το Φοινικόδασος Καλαμιάρης, γνωστό και ως Φοινικόδασος της Παναγιούδας, ένας ανεξερεύνητος θησαυρός της φύσης.

Η Παναγιούδα, με την πλούσια ιστορία και τα φυσικά της κάλλη, αποτελεί έναν ειδυλλιακό προορισμό που προσελκύει τους επισκέπτες να ανακαλύψουν τη μοναδική ομορφιά της.